Τι είναι το life coaching;


Στις μέρες
μας όλοι – λίγο ή πολύ – έχουμε ακούσει για το life coaching, αλλά στην πραγματικότητα γνωρίζουμε τι σημαίνει και σε
ποιους απευθύνεται; Για τα ελληνικά δεδομένα είναι ένας τομέας σχετικά
πρόσφατος ο οποίος δημιουργήθηκε για να βοηθάει τους ανθρώπους να λύνουν τα
προβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά τους. Επί της ουσίας μας αφορά
όλους η βοήθεια που μπορούμε να λάβουμε από το life coaching.
Παρόλο που στα ελληνικά ο όρος δεν έχει αποδοθεί με ακρίβεια, το life coaching αναφέρεται σε συμβουλές για καλύτερη ζωή. Συνήθως οι συμβουλές αυτές δίνονται από ανθρώπους που βασίζουν τις γνώσεις τους σε έρευνες ψυχολογίας χωρίς απαραίτητα οι ίδιοι να έχουν σπουδάσει την εν λόγω επιστήμη. Με απλά λόγια έχουν εμπειρίες σχετικές με το αντικείμενο στο οποίο συμβουλεύουν και έχουν ως σκοπό να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στο ευρύ κοινό. Για παράδειγμα, το business life coaching αναφέρεται στην βελτίωση των επιχειρησιακών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, όπως σχέση εργοδότη – υπαλλήλων, επιχειρηματία – πελατών κτλ.
Υπάρχουν διάφορες υποκατηγορίες life coaching. Ήδη αναφέραμε το business life coaching, το life coaching προσωπικής ή οικογενειακής ανάπτυξης, το relationship coaching κ.ά. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του κάθε ανθρώπου και τα ζητήματα που τον ταλανίζουν, απευθύνεται στην αντίστοιχη ειδικότητα. Αυτό γίνεται διότι δεν έχουν όλοι οι coaches την ίδια εμπειρία και ειδίκευση.
Τα θέματα που απασχολούν έναν άνθρωπο και για τα οποία αναζητά βοήθεια, αφορούν συγκεκριμένη υποκατηγορία. Τέτοια ζητήματα πιθανόν να είναι η οικονομική βελτίωση μιας εταιρείας, οι σχέσεις δυο ανθρώπων, η απώλεια βάρους και πολλά άλλα. Μέσα σε λίγες συναντήσεις ο κάθε ενδιαφερόμενος βρίσκει κάποια λύση. Δηλαδή όποιος αναζητά βοήθεια, δεν σημαίνει ότι αποκτά μακροχρόνια συνεργασία με τον coach που έχει επιλέξει, όπως γίνεται με τις ψυχαναλυτικές συνεδρίες.
Συνήθως τα
οφέλη είναι πολλά και πολυεπίπεδα. Για παράδειγμα, ένας επιχειρηματίας που
βελτιώνει την επιχείρησή του και τα οικονομικά του, πιθανότατα να αποκτήσει και
μια πιο υγιή σχέση με την οικογένειά του. Επίσης, είναι πολύ πιθανό η βοήθεια
που θα λάβει ο ωφελούμενος μέσα από τις τεχνικές που θα μάθει, να βοηθηθεί
μακροχρόνια. Βέβαια δεν σημαίνει ότι όλες οι τεχνικές έχουν τα ίδια
αποτελέσματα σε όλους.
Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που μπερδεύουν την ιδιότητα του ψυχολόγου – ψυχοθεραπευτή με αυτή του life coach. Σε καμιά περίπτωση ο ένας δεν αντικαθιστά τον ρόλο του άλλου. Ο καθένας έχει την ειδίκευσή του και απευθύνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η σύγχυση αυτή συμβαίνει γιατί η επιστήμη της ψυχολογίας εμπλέκεται και στις δύο ειδικότητες. Κατά τη γνώμη μου, όλες οι ειδικότητες είναι απαραίτητες και χρήσιμες για την ζωή μας.
Προσωπικά, άρχισα να ασχολούμαι με το life coaching την περίοδο της καραντίνας και των lockdowns. Τότε ανακάλυψα το πόσο ενδιαφέρον έχει να βρίσκω μεθόδους για να βελτιώνω την καθημερινότητά μου και να ομορφαίνω την ρουτίνα μου. Από παλαιότερα είχα ακούσει για αμερικάνους που είναι γνωστοί παγκοσμίως (π.χ. Tony Robbins) για τις συμβουλές ζωής που δίνουν και είχα εντυπωσιαστεί. Όμως, μέσα στην καραντίνα βρήκα την ευκαιρία να εντρυφήσω στον κλάδο αυτό. Πλέον έχω μάθει αρκετά θέματα σχετικά με την αυτοβελτίωση, αλλά η γνώση του εαυτού είναι ένας μακρύς και διαρκής αγώνας δρόμου.